top of page
prentenboek-details-strookje.jpg

Prentenboek
'ALTIJD EN OVERAL'

Aan een prentenboek gaat héél wat werk vooraf! Om je een idee te geven, ik heb er 18 maanden aan gewerkt.... Je begint met een verhaal, en daarna de tekeningen, ja inderdaad, in die volgorde maar er zitten nog massa's stapjes tussen, en rond.

Maar! Want een boeiende weg en ontdekkingstocht was me dat!

Wil jij weten hoe een prentenboek tot stand komt? Lees dan hierover even mee...

AEO-rijtje-schetsen copy.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 1

Een eigen prentenboek.... Het is mijn kinderdroom... En inmiddels ben ik op de leeftijd gekomen dat het hoog tijd wordt om dat boek te maken ;-). Dus ging ik aan de slag, ergens eind december 2018.

Het belooft een prachtig boek te worden voor een intens en hartverwarmend (voor)leesmoment. Voor volwassenen, kindjes en sterrenkindjes.

En nu, kan ik – helemaal warm vanbinnen – starten met het tekenen....

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 2

En hier gaan we dan! In de eerste stap ga ik op zoek naar het beste storyboard. Kleine schetsen om het verhaal te verkennen. In aflevering 3 zal ik hier meer uitleg over geven. En wie mij al een beetje kent, weet hoe ik dat aanpak.
Met mijn enige echte succesduo: Boek & Bic!  (En bij uitbreiding: Zon. Zetel. Zomertuin).  Bingo!

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 3

Met een storyboard ga je op zoek naar het beeldverhaal binnen, buiten én naast het geschreven verhaal. Want hoewel de tekeningen de tekst volgen, tonen ze – zonder de tekst – ook hun eigen verhaal. Zo kan je zelfs het boek lezen zonder het te lezen! 

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 4

En dan moet je natuurlijk ook de nodige research doen…. Je kan natuurlijk prentjes zoeken op google, of je kan je in the real stuff verdiepen!

 

 

AEO-rijtje-schetsen-uilen.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 6

Eens het storyboard stevig in elkaar zit, is het tijd voor de kleurtjes! Misschien wel het leukste stukje ;-). Elk personage krijgt zijn kleurenpalet en op basis daarvan worden de achtergronden ingekleurd, passend bij de personages. Het hoeft niet netjes ingekleurd te zijn, zolang het maar een goed beeld geeft van wat het kan worden. En trekt het op niets? Dan begin je toch gewoon snel even opnieuw! 

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 7
Een paar vroege vogels hebben reeds hun exemplaar van het prentenboek besteld! ikke Blij. Blij. Blij!
Wil jij er ook eentje? Vul dan het bestelformuliertje op deze pagina in ;-)

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 8

Na het voorbereidende werk kunnen mijn personages geboren worden!  Op basis van het storyboard worden alle stukjes een voor een tot in detail uitgetekend. In stukjes, want mijn schetsboek is jammer genoeg niet groot genoeg voor een volledige tekening. Het prentenboek wordt maar liefst 23 op 23 cm, en je tekent ook best wat groter, dus deze aquareltekeningen worden ongeveer 40 x 60 cm….! Trouwens, het plan is om deze tekeningen ooit ergens tentoon te stellen, dus blijf zeker deze pagina volgen voor meer info!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 9

Wanneer je de personnages eenmaal een gezicht gegeven hebt is de volgende stap om ze te laten léven! Alle houdingen en gezichtsuitdrukkingen die in het verhaal voorkomen moet je uitdenken, schetsen en opnieuw en opnieuw tot het helemaal goed zit.

AEO-rijtje-schetsen-karakters.jpg
FB-prentenboek-coverontwerp.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 10

Et voila! Nu begint het échte werk! En de cover heeft de eer als eerste kleur te krijgen. Het belangrijkste stuk aan het ontwerpen van een boek. Want de cover, die moet natuurlijk knallen. En nieuwsgierig maken, maar natuurlijk nog net niet álles verklappen. Krult jouw neus van nieuwsgierigheid?

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 11

De definitieve cover is klaar! Een belangrijke stap in het ontwerpproces. Nu is het écht echt echt :-) En kijk! Ik heb het gedurfd! Ik heb het gedurfd om zomaar in dit avontuur te springen. Een prentenboek in eigen beheer uitgeven is niet makkelijk. Maar een mens moet zijn dromen najagen, toch?

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 12

Et voila! Nu begint het échte werk! En de cover heeft de eer als eerste kleur te krijgen. Het belangrijkste stuk aan het ontwerpen van een boek. Want de cover, die moet natuurlijk knallen. En nieuwsgierig maken, maar natuurlijk nog net niet álles verklappen. Krult jouw neus van nieuwsgierigheid?

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 13

De definitieve cover is klaar! Een belangrijke stap in het ontwerpproces. Nu is het écht echt echt :-) En kijk! Ik heb het gedurfd! Ik heb het gedurfd om zomaar in dit avontuur te springen. Een prentenboek in eigen beheer uitgeven is niet makkelijk. Maar een mens moet zijn dromen najagen, toch?

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 14

Men vraagt mij wel eens “wat is er zo moeilijk aan het tekenen van een prentenboek?” Wel, ik heb mezelf die vraag ook gesteld. En ik dacht “oooo, dat doe ik wel even!” Niets is minder waar. Ook ik sukkel me hier te pletter, moet menig schets en tekening opnieuw maken. En vooral denken, denken en nog eens denken. Maar wat is er nu zo moeilijk? Twee dingen! Ten eerste: Het geheel! 25 tekeningen die allemaal perfect bij elkaar moeten passen. Die een verhaal moeten vertellen zonder hiaten, zonder denkfouten, zonder kleur- of vormfouten. Elk personage moet op pagina 40 hetzelfde zijn als op pagina 1. 
En ten tweede: Aquarelverf! Want aquarelverf, dat is eigenlijk gewoon gekleurd water. En water, jep, dat loopt dus waar het wil. Aquarellen is eigenlijk de kunst van het beheersen van water. Mega moeilijk voor een prentenboek (omdat veel dingen op de volgende pagina nét hetzelfde moeten zijn dus…). Nu weet ik waarom álle andere illustratoren met acrylverf of digitaal werken. Omdat je dat perféct kan beheersen (én corrigeren!). En dat is onmogelijk met aquarel. Aquarel is de eigenzinnige dans van water en pigment. En je hebt maar één kans. En net dáárom hou ik er zo van….

AEO-rijtje-schetsen-vogel.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 15

De beste ingrediënten van een zondagmorgen: Mijn aquareldoos, mijn kleurpotloden, een liter thee, in pijama en met snoopysokken! Laat het buiten maar stormen :-)

Bij deze wil ik iedereen die tot nu toe een prentenboek bestelde van harte bedanken. Zonder jullie zou ik mijn droom om dit boek te tekenen niet kunnen waarmaken. Dus bij deze DANKJEWEL, MERCI, GRAZIE, GRACIAS, ARIGATOU, OBRIGADA, THANK YOU, TACK, DANKE, HVALA!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 16

In aflevering 11 vertelde ik reeds over mijn favoriete materiaal, aquarelverf. Vandaag voeg ik daar aan toe: balpen, fineliner en kleurpotloden.
De balpen, daarmee maak ik ál mijn schetsen. Ik hou er van om net niét te kunnen gommen en de veelheid aan zoekende lijnen te zien staan. Bovendien geeft een Bic die typische "grain" op gekorreld papier. I love it!

Ten tweede, de fineliner. Hiermee kan ik op mijn definitieve tekeningen de sfeer van die balpen wat terugroepen. Waarom ik dat dan niet met balpen doe? Simpel: Dat kan niet tegen het licht!

En dan de kleurpotloden.... Zo heerlijk om mee te werken! Ik heb ze enkele jaren geleden herontdekt in de blikken doos uit mijn kindertijd. Die oude potloden schonk ik weg aan een kleuterklas en kocht luxepotloden in de plaats. Want ja er zit zéér veel verschil op. De intensiteit van het pigment, de diversiteit in kleuren, de kwaliteit van het hout (zelfs het ecologische aspect!), de manier waarop je ze kan slijpen (merk op, ik slijp noooooit met een puntenslijper), en het feit dat je elke tint apart kan kopen (heerlijk!),… Ik gebruik kleurpotloden bovenop mijn aquarel voor een extra dimensie en expressie. Ook hier ben ik helemaal verliefd op de "grain" die ze tonen.

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 17

Wanneer de tekeningen klaar zijn worden ze verstuurd naar mijn vaste fotografe. Zij maakt er (ipv een scan) een foto-opname van. Deze foto's kunnen op groot formaat afgedrukt worden en zijn van perfecte drukklare kwaliteit. Het enige wat mij dan nog rest is wat retouchewerk. Voor deze foto-opnames werk ik al jaren samen met Sandra Dewachtere van #Zoomzone en zoals je kan zien is zij prima uitgerust om uiterst professioneel werk af te leveren. Waarom zou ik dan nog staan sukkelen met een A4 scannertje of een fototoestelle van amper 5 megapixels als je dít kan krijgen ;-D

prentjesrij-zoomzone copy.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 18
Hoog tijd voor een nieuwe update… Ik ben nog steeds volop bezig met alle aquareltekeningen. Aan 1 tekening zit ik gemiddeld 3 volle dagen, om je maar een idee te geven.... Maar wees gerust, ik zit perfect op schema :-)
Dus, veel nieuws valt er niet te vertellen, maar ik wil jullie wél graag nogmaals een selectie van de allermooiste details geven!
Wil je graag zeker zijn van een exemplaar? Dan kan je dat best nu al bestellen via  het bestelformulier op deze pagina.

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 19
Ik krijg geregeld de vraag "hoe en waar kan ik het boek bestellen?" Daarom een woordje uitleg!

1. Doordat ik niet samenwerk met een uitgeverij zal je het boek niet kunnen kopen bij bv. de Standaard of Bol.

2. Het boek is momenteel énkel en alleen te koop via mijn eigen website

3. Om de kosten van het hele project te kunnen dragen wordt er gevraagd om zoveel mogelijk in voorverkoop te bestellen.
Zo kan ik bovendien de uiteindelijke oplage realistisch bepalen en blijf ik nadien niet met een gigantische overstock zitten. Het boek gaat half januari in druk!

4. Het prentenboek verschijnt in april en kan dus een idee zijn als moederdaggeschenk. Wil je het echter nu al cadeau geven met kerst, dan kan dat in de vorm van een cadeaubon.

5. De enige manier om mijn werk de wijde (sterren)wereld in te sturen en te verspreiden is door liken en sharen.

Daarom.... Fluister het verder tot aan de maan en terug......... Dankjewel!  Els

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 20

Ik kreeg al enkele keren de vraag of het prentenboek specifiek over sterrenkindjes/babytjes gaat of dat het een algemeen verhaal is....
In "Altijd en overal" gaat Bas op zoek naar zijn overleden babyzusje. Dus letterlijk gezien gaat dit boek over sterrenkindjes. Maar rouw is een universeel thema waar ieder van ons ooit mee te maken krijgt. En wij (auteur Grete Flies en ik) denken dat eenieder dit verhaal op zijn eigen manier kan aanvoelen en interpreteren. Of je nu een zusje, neefje, kleinkind, vader, oma of vriend verloren bent. Ikzelf ben geen sterrenmama maar ook ik kan het verhaal lezen en plaatsen in mijn eigen leven en de dierbaren die ik zelf verloren ben...
"Altijd en overal" brengt een tijdloos en warm verhaal over liefde. Hartverwarmend en ontroerend voor jong en oud.

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 21

Het layouten is in deze opdracht de kleinste klus. Want eigenlijk is de bladschikking tussen beeld en tekst al bepaald in het storyboard (zie afl. 2). Maar het is wel dat héérlijke moment waarop alles samenkomt! Het is zoals met koken. Je voegt de eieren, de bloem en de melk samen..... En je kan de pannenkoeken al ruiken, toch? Wel... Ik ruik mijn boek en het is jummie ;-)))

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 22

Tijd voor de retouches! Waarom doen we dat? Is dat nodig? Een beetje wel, maar te veel is ook niet goed. Mijn techniek in aquarel heeft wel enige retouche nodig omdat er hier en daar wel vlekjes staan die wat storend zijn. Of de verf die nét wat verder gelopen is dan ik wou. Dat zijn dingen die onvermijdelijk zijn in aquarel. Zoals eerder gezegd, bij bevoorbeeld acrylverf kan je alles perfect beheersen, maar aquarel is in feite gekleurd water en dat is nogal eigenzinnig. Dus hier en daar werk ik een spat weg, of een hard randje, of ik vul een wit stipje op. Meer dan dat niet. Want de charme moet natuurlijk behouden blijven! Ik maak geen digitaal afgelekte prenten!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 23

Lieve volgers… Jullie hebben massaal dit traject gevolgd en geliked. En er liepen ook al héééél wat bestellingen binnen, waarvoor nu al een dikke dankjewel! En hierbij zijn we al aan aflevering 21 beland. En jawel…. geloof het of niet, mijn prentenboek is klaar OM IN DRUK TE GAAN!!!! Woop, woop, woop!!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 24

De bestanden werden naar de drukkerij gestuurd!!!!

Heb je nog geen boek besteld? Dan moet je dat nu doen! Geef VÓÓR 25 JANUARI je bestelling door als je ZEKER WIL ZIJN VAN JE EXEMPLAAR. Want de oplage zal beperkt zijn én wordt berekend op basis van de reeds verkochte boeken. Gewoon doen dus! Ik ben in dit avontuur durven springen, nu is het aan jullie ;-) 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 25

Tijd voor de drukproeven! Daar nemen we even onze tijd voor! Van voor naar achter, van achter naar voren, ondersteboven en achterstevoren :-D. En als wij onze GO! geven, beginnen de persen zowaar op volle toeren te draaien.

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 26

Nu ons boek de komende 8 weken bij de drukkerij en de boekbinderij ligt zou je denken dat wij hier op ons gemakje achterover leunen...... Niets is minder waar. Feitelijk, is het hier alle hens aan dek en drukker dan ooit!! We contacteren winkels, boekhandels, bibliotheken, scholen, organisaties, journalisten, professionelen, media... We leggen contacten, netwerken, geven interviews, organiseren onze persvoorstelling (23 april), onze tournée nadien en het verzendings- & ophaalweekend. En de administratie stapelt zich ondertussen natuurlijk ook op... Wie dacht dat een prentenboek enkel tekeningen maken is zat er goed naast ;-))). (Haha! Ikke dus! :-))) Maar soit, we genieten met volle teugen van het steeds groter wordende project. The sky is the limit, en nog ver daarbuiten. Voorbij de maan, tot aan de sterretjes gaan we!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 27

Fluister het verder tot aan de maan en terug! Op donderdag 23 april stellen we ons boek officieel voor aan pers, professionelen en publiek. Wil jij er bij zijn? Reserveer dan je plaatsje via https://bornem.bibliotheek.be/boekvoorstelling-altijd-en-overal. De inkom is gratis maar je dient je aanwezigheid wel te bevestigen.

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 28

Wanneer je volop bezig bent met promotie maken, administratie op punt stellen en verkoop stimuleren, en wanneer dingen niet lopen hoe je gehoopt had of slecht nieuws jouw kant op komt, dan ben je enkel nog bezig met werken, streven en proberen. Een mens zou bijna vergeten zijn successen te vieren! En dat doen we vandaag:  we klinken dat er nu al 400 exemplaren verkocht zijn en op het feit dat de boekvoorstelling op 23 april al voor meer dan de helft volzet is. En dat hebben we allemaal aan jullie te danken!  DANKJEWEL !

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 29

UPDATE: Ons prentenboek is momenteel in druk. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de afgesproken levertermijn en verzendingen vertraging zullen oplopen. Mag ik u dan ook vragen om deze pagina of website in de gaten te houden. Wij zullen iedereen via deze weg op de hoogte houden. Het is niet mogelijk om iedereen individueel te antwoorden via mail of telefoon.JE KAN WEL NOG STEEDS ONLINE EEN BOEK BESTELLEN ! Zolang de voorraad strekt… En dat mogen jullie dus ook massaal doen ;-) En delen is lief !

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 30
EN PLOTS WAREN ZE DAAR! Wat voor mij een verboden rit was midden in Corona lockdown, was voor de drukkerij een toegelaten levering :-) :-) :-)  Op dit moment kan ik echter nog niet zeggen wanneer ze allemaal gesigneerd en verstuurd zullen geraken. Volg aub deze pagina voor verdere berichtgeving hieromtrent. In ieder geval wil ik nog even een oproep doen aan al wie zijn bestelling nog niet betaalde… Niet betaalde boeken zullen uiteraard niet gesigneerd en niet verstuurd worden, dat spreekt voor zich. Betaalgegevens vind je op de website.

Wie koos voor “ophalen” mag kiezen, ofwel alsnog laten versturen (6,7 euro), ofwel afhalen op een latere datum. Stuur gerust je keuze door via het bestelformuliertje op de website.

En dan ga ik nu eerst een koffietje zetten en…. EEN BOEKJE LEZEN!

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 31

Gisteren besliste de Veiligheidsraad om de strenge Corona-maatregelen in België te verlengen. Daarom is er geen enkele reden meer om nog langer te wachten met de beslissing om de boekvoorstelling definitief af te lassen. Veiligheid en gezondheid zijn nu het enige wat telt. Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar!


 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 32
In plaats van een luid enthousiasme is het een stil en zacht koesteren geworden...  Heel anders dan gedacht, maar anders kan ook mooi zijn natuurlijk.  Ondanks alles laten we hier toch een flesje cava fluisteren, omringd door een dierbare.

En net in deze bizarre periode
voel ik eens te meer de boodschap van mijn boek.
Ook al ben je ver weg, ik kan je voelen...
Soms zelfs heel dichtbij... 
Als dat niet bijzonder is…

Sterre is klaar om al jullie harten te veroveren. Wie van jullie wil haar verwelkomen, uitwuiven en weer zachtjes verder blazen zodat haar mooie boodschap verder gaat?


 

bottom of page