top of page
prentenboek-details-strookje.jpg

Prentenboek
'ALTIJD EN OVERAL'

Aan een prentenboek gaat héél wat werk vooraf! Om je een idee te geven, ik heb er 18 maanden aan gewerkt.... Je begint met een verhaal, en daarna de tekeningen, ja inderdaad, in die volgorde maar er zitten nog massa's stapjes tussen, en rond.

Maar! Want een boeiende weg en ontdekkingstocht was me dat!

Wil jij weten hoe een prentenboek tot stand komt? Lees dan hierover even mee...

AEO-rijtje-schetsen copy.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 1

Een eigen prentenboek.... Het is mijn kinderdroom... En inmiddels ben ik op de leeftijd gekomen dat het hoog tijd wordt om dat boek te maken ;-). Dus ging ik aan de slag, ergens eind december 2018.

Het belooft een prachtig boek te worden voor een intens en hartverwarmend (voor)leesmoment. Voor volwassenen, kindjes en sterrenkindjes.

En nu, kan ik – helemaal warm vanbinnen – starten met het tekenen....

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 2.

En hier gaan we dan! In de eerste stap ga ik op zoek naar het beste storyboard. Kleine schetsen om het verhaal te verkennen. In aflevering 3 zal ik hier meer uitleg over geven. En wie mij al een beetje kent, weet hoe ik dat aanpak.
Met mijn enige echte succesduo: Boek & Bic!  (En bij uitbreiding: Zon. Zetel. Zomertuin).  Bingo!

ALTIJD EN OVERALAflevering 3.

Met een storyboard ga je op zoek naar het beeldverhaal binnen, buiten én naast het geschreven verhaal. Want hoewel de tekeningen de tekst volgen, tonen ze – zonder de tekst – ook hun eigen verhaal. Zo kan je zelfs het boek lezen zonder het te lezen! 

 

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 4

En dan moet je natuurlijk ook de nodige research doen…. Je kan natuurlijk prentjes zoeken op google, of je kan je in the real stuff verdiepen!

 

 

AEO-rijtje-schetsen-uilen.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 6.

Eens het storyboard stevig in elkaar zit, is het tijd voor de kleurtjes! Misschien wel het leukste stukje ;-). Elk personage krijgt zijn kleurenpalet en op basis daarvan worden de achtergronden ingekleurd, passend bij de personages. Het hoeft niet netjes ingekleurd te zijn, zolang het maar een goed beeld geeft van wat het kan worden. En trekt het op niets? Dan begin je toch gewoon snel even opnieuw! 

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 7.
Een paar vroege vogels hebben reeds hun exemplaar van het prentenboek besteld! ikke Blij. Blij. Blij!
Wil jij er ook eentje? Vul dan het bestelformuliertje op deze pagina in ;-)

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 8.

Na het voorbereidende werk kunnen mijn personages geboren worden!  Op basis van het storyboard worden alle stukjes een voor een tot in detail uitgetekend. In stukjes, want mijn schetsboek is jammer genoeg niet groot genoeg voor een volledige tekening. Het prentenboek wordt maar liefst 23 op 23 cm, en je tekent ook best wat groter, dus deze aquareltekeningen worden ongeveer 40 x 60 cm….! Trouwens, het plan is om deze tekeningen ooit ergens tentoon te stellen, dus blijf zeker deze pagina volgen voor meer info!