prentenboek-details-strookje.jpg

ELS LECLERCQ              VISUELE VERHALENVERTELLER

Prentenboek
'ALTIJD EN OVERAL'

Aan een prentenboek gaat héél wat werk vooraf! Om je een idee te geven, ik heb er 18 maanden aan gewerkt.... Je begint met een verhaal, en daarna de tekeningen, ja inderdaad, in die volgorde maar er zitten nog massa's stapjes tussen, en rond.

Maar! Want een boeiende weg en ontdekkingstocht was me dat!

Wil jij weten hoe een prentenboek tot stand komt? Lees dan hierover even mee...

AEO-rijtje-schetsen copy.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 1

Een eigen prentenboek.... Het is mijn kinderdroom... En inmiddels ben ik op de leeftijd gekomen dat het hoog tijd wordt om dat boek te maken ;-). Dus ging ik aan de slag, ergens eind december 2018.

Het belooft een prachtig boek te worden voor een intens en hartverwarmend (voor)leesmoment. Voor volwassenen, kindjes en sterrenkindjes.

En nu, kan ik – helemaal warm vanbinnen – starten met het tekenen....

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 2.

En hier gaan we dan! In de eerste stap ga ik op zoek naar het beste storyboard. Kleine schetsen om het verhaal te verkennen. In aflevering 3 zal ik hier meer uitleg over geven. En wie mij al een beetje kent, weet hoe ik dat aanpak.
Met mijn enige echte succesduo: Boek & Bic!  (En bij uitbreiding: Zon. Zetel. Zomertuin).  Bingo!

ALTIJD EN OVERALAflevering 3.

Met een storyboard ga je op zoek naar het beeldverhaal binnen, buiten én naast het geschreven verhaal. Want hoewel de tekeningen de tekst volgen, tonen ze – zonder de tekst – ook hun eigen verhaal. Zo kan je zelfs het boek lezen zonder het te lezen! 

 

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 4

En dan moet je natuurlijk ook de nodige research doen…. Je kan natuurlijk prentjes zoeken op google, of je kan je in the real stuff verdiepen!

 

 

AEO-rijtje-schetsen-uilen.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 6.

Eens het storyboard stevig in elkaar zit, is het tijd voor de kleurtjes! Misschien wel het leukste stukje ;-). Elk personage krijgt zijn kleurenpalet en op basis daarvan worden de achtergronden ingekleurd, passend bij de personages. Het hoeft niet netjes ingekleurd te zijn, zolang het maar een goed beeld geeft van wat het kan worden. En trekt het op niets? Dan begin je toch gewoon snel even opnieuw! 

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 7.
Een paar vroege vogels hebben reeds hun exemplaar van het prentenboek besteld! ikke Blij. Blij. Blij!
Wil jij er ook eentje? Vul dan het bestelformuliertje op deze pagina in ;-)

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 8.

Na het voorbereidende werk kunnen mijn personages geboren worden!  Op basis van het storyboard worden alle stukjes een voor een tot in detail uitgetekend. In stukjes, want mijn schetsboek is jammer genoeg niet groot genoeg voor een volledige tekening. Het prentenboek wordt maar liefst 23 op 23 cm, en je tekent ook best wat groter, dus deze aquareltekeningen worden ongeveer 40 x 60 cm….! Trouwens, het plan is om deze tekeningen ooit ergens tentoon te stellen, dus blijf zeker deze pagina volgen voor meer info!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 9.

Wanneer je de personnages eenmaal een gezicht gegeven hebt is de volgende stap om ze te laten léven! Alle houdingen en gezichtsuitdrukkingen die in het verhaal voorkomen moet je uitdenken, schetsen en opnieuw en opnieuw tot het helemaal goed zit.

AEO-rijtje-schetsen-karakters.jpg
FB-prentenboek-coverontwerp.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 10.

Et voila! Nu begint het échte werk! En de cover heeft de eer als eerste kleur te krijgen. Het belangrijkste stuk aan het ontwerpen van een boek. Want de cover, die moet natuurlijk knallen. En nieuwsgierig maken, maar natuurlijk nog net niet álles verklappen. Krult jouw neus van nieuwsgierigheid?

ALTIJD EN OVERALAflevering 11.

De definitieve cover is klaar! Een belangrijke stap in het ontwerpproces. Nu is het écht echt echt :-) En kijk! Ik heb het gedurfd! Ik heb het gedurfd om zomaar in dit avontuur te springen. Een prentenboek in eigen beheer uitgeven is niet makkelijk. Maar een mens moet zijn dromen najagen, toch?

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 10.

Et voila! Nu begint het échte werk! En de cover heeft de eer als eerste kleur te krijgen. Het belangrijkste stuk aan het ontwerpen van een boek. Want de cover, die moet natuurlijk knallen. En nieuwsgierig maken, maar natuurlijk nog net niet álles verklappen. Krult jouw neus van nieuwsgierigheid?

ALTIJD EN OVERALAflevering 11.

De definitieve cover is klaar! Een belangrijke stap in het ontwerpproces. Nu is het écht echt echt :-) En kijk! Ik heb het gedurfd! Ik heb het gedurfd om zomaar in dit avontuur te springen. Een prentenboek in eigen beheer uitgeven is niet makkelijk. Maar een mens moet zijn dromen najagen, toch?

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 12.

Men vraagt mij wel eens “wat is er zo moeilijk aan het tekenen van een prentenboek?” Wel, ik heb mezelf die vraag ook gesteld. En ik dacht “oooo, dat doe ik wel even!” Niets is minder waar. Ook ik sukkel me hier te pletter, moet menig schets en tekening opnieuw maken. En vooral denken, denken en nog eens denken. Maar wat is er nu zo moeilijk? Twee dingen! Ten eerste: Het geheel! 25 tekeningen die allemaal perfect bij elkaar moeten passen. Die een verhaal moeten vertellen zonder hiaten, zonder denkfouten, zonder kleur- of vormfouten. Elk personage moet op pagina 40 hetzelfde zijn als op pagina 1. 
En ten tweede: Aquarelverf! Want aquarelverf, dat is eigenlijk gewoon gekleurd water. En water, jep, dat loopt dus waar het wil. Aquarellen is eigenlijk de kunst van het beheersen van water. Mega moeilijk voor een prentenboek (omdat veel dingen op de volgende pagina nét hetzelfde moeten zijn dus…). Nu weet ik waarom álle andere illustratoren met acrylverf of digitaal werken. Omdat je dat perféct kan beheersen (én corrigeren!). En dat is onmogelijk met aquarel. Aquarel is de eigenzinnige dans van water en pigment. En je hebt maar één kans. En net dáárom hou ik er zo van….

AEO-rijtje-schetsen-vogel.jpg

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 13.

De beste ingrediënten van een zondagmorgen: Mijn aquareldoos, mijn kleurpotloden, een liter thee, in pijama en met snoopysokken! Laat het buiten maar stormen :-)

Bij deze wil ik iedereen die tot nu toe een prentenboek bestelde van harte bedanken. Zonder jullie zou ik mijn droom om dit boek te tekenen niet kunnen waarmaken. Dus bij deze DANKJEWEL, MERCI, GRAZIE, GRACIAS, ARIGATOU, OBRIGADA, THANK YOU, TACK, DANKE, HVALA!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 14.

In aflevering 11 vertelde ik reeds over mijn favoriete materiaal, aquarelverf. Vandaag voeg ik daar aan toe: balpen, fineliner en kleurpotloden.
De balpen, daarmee maak ik ál mijn schetsen. Ik hou er van om net niét te kunnen gommen en de veelheid aan zoekende lijnen te zien staan. Bovendien geeft een Bic die typische "grain" op gekorreld papier. I love it!

Ten tweede, de fineliner. Hiermee kan ik op mijn definitieve tekeningen de sfeer van die balpen wat terugroepen. Waarom ik dat dan niet met balpen doe? Simpel: Dat kan niet tegen het licht!

En dan de kleurpotloden.... Zo heerlijk om mee te werken! Ik heb ze enkele jaren geleden herontdekt in de blikken doos uit mijn kindertijd. Die oude potloden schonk ik weg aan een kleuterklas en kocht luxepotloden in de plaats. Want ja er zit zéér veel verschil op. De intensiteit van het pigment, de diversiteit in kleuren, de kwaliteit van het hout (zelfs het ecologische aspect!), de manier waarop je ze kan slijpen (merk op, ik slijp noooooit met een puntenslijper), en het feit dat je elke tint apart kan kopen (heerlijk!),… Ik gebruik kleurpotloden bovenop mijn aquarel voor een extra dimensie en expressie. Ook hier ben ik helemaal verliefd op de "grain" die ze tonen.

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 15.

Wanneer de tekeningen klaar zijn worden ze verstuurd naar mijn vaste fotografe. Zij maakt er (ipv een scan) een foto-opname van. Deze foto's kunnen op groot formaat afgedrukt worden en zijn van perfecte drukklare kwaliteit. Het enige wat mij dan nog rest is wat retouchewerk. Voor deze foto-opnames werk ik al jaren samen met Sandra Dewachtere van #Zoomzone en zoals je kan zien is zij prima uitgerust om uiterst professioneel werk af te leveren. Waarom zou ik dan nog staan sukkelen met een A4 scannertje of een fototoestelle van amper 5 megapixels als je dít kan krijgen ;-D

prentjesrij-zoomzone copy.jpg

ALTIJD EN OVERALAflevering 16.
Hoog tijd voor een nieuwe update… Ik ben nog steeds volop bezig met alle aquareltekeningen. Aan 1 tekening zit ik gemiddeld 3 volle dagen, om je maar een idee te geven.... Maar wees gerust, ik zit perfect op schema :-)
Dus, veel nieuws valt er niet te vertellen, maar ik wil jullie wél graag nogmaals een selectie van de allermooiste details geven!
Wil je graag zeker zijn van een exemplaar? Dan kan je dat best nu al bestellen via  het bestelformulier op deze pagina.

ALTIJD EN OVERALAflevering 17.
Ik krijg geregeld de vraag "hoe en waar kan ik het boek bestellen?" Daarom een woordje uitleg!

1. Doordat ik niet samenwerk met een uitgeverij zal je het boek niet kunnen kopen bij bv. de Standaard of Bol.

2. Het boek is momenteel énkel en alleen te koop via mijn eigen website

3. Om de kosten van het hele project te kunnen dragen wordt er gevraagd om zoveel mogelijk in voorverkoop te bestellen.
Zo kan ik bovendien de uiteindelijke oplage realistisch bepalen en blijf ik nadien niet met een gigantische overstock zitten. Het boek gaat half januari in druk!

4. Het prentenboek verschijnt in april en kan dus een idee zijn als moederdaggeschenk. Wil je het echter nu al cadeau geven met kerst, dan kan dat in de vorm van een cadeaubon.

5. De enige manier om mijn werk de wijde (sterren)wereld in te sturen en te verspreiden is door liken en sharen.

Daarom.... Fluister het verder tot aan de maan en terug......... Dankjewel!  Els

ALTIJD EN OVERALAflevering 18.

Ik kreeg al enkele keren de vraag of het prentenboek specifiek over sterrenkindjes/babytjes gaat of dat het een algemeen verhaal is....
In "Altijd en overal" gaat Bas op zoek naar zijn overleden babyzusje. Dus letterlijk gezien gaat dit boek over sterrenkindjes. Maar rouw is een universeel thema waar ieder van ons ooit mee te maken krijgt. En wij (auteur Grete Flies en ik) denken dat eenieder dit verhaal op zijn eigen manier kan aanvoelen en interpreteren. Of je nu een zusje, neefje, kleinkind, vader, oma of vriend verloren bent. Ikzelf ben geen sterrenmama maar ook ik kan het verhaal lezen en plaatsen in mijn eigen leven en de dierbaren die ik zelf verloren ben...
"Altijd en overal" brengt een tijdloos en warm verhaal over liefde. Hartverwarmend en ontroerend voor jong en oud.

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 19.

Het layouten is in deze opdracht de kleinste klus. Want eigenlijk is de bladschikking tussen beeld en tekst al bepaald in het storyboard (zie afl. 2). Maar het is wel dat héérlijke moment waarop alles samenkomt! Het is zoals met koken. Je voegt de eieren, de bloem en de melk samen..... En je kan de pannenkoeken al ruiken, toch? Wel... Ik ruik mijn boek en het is jummie ;-)))

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 20.

Tijd voor de retouches! Waarom doen we dat? Is dat nodig? Een beetje wel, maar te veel is ook niet goed. Mijn techniek in aquarel heeft wel enige retouche nodig omdat er hier en daar wel vlekjes staan die wat storend zijn. Of de verf die nét wat verder gelopen is dan ik wou. Dat zijn dingen die onvermijdelijk zijn in aquarel. Zoals eerder gezegd, bij bevoorbeeld acrylverf kan je alles perfect beheersen, maar aquarel is in feite gekleurd water en dat is nogal eigenzinnig. Dus hier en daar werk ik een spat weg, of een hard randje, of ik vul een wit stipje op. Meer dan dat niet. Want de charme moet natuurlijk behouden blijven! Ik maak geen digitaal afgelekte prenten!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 21.

Lieve volgers… Jullie hebben massaal dit traject gevolgd en geliked. En er liepen ook al héééél wat bestellingen binnen, waarvoor nu al een dikke dankjewel! En hierbij zijn we al aan aflevering 21 beland. En jawel…. geloof het of niet, mijn prentenboek is klaar OM IN DRUK TE GAAN!!!! Woop, woop, woop!!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 22.

De bestanden werden naar de drukkerij gestuurd!!!!

Heb je nog geen boek besteld? Dan moet je dat nu doen! Geef VÓÓR 25 JANUARI je bestelling door als je ZEKER WIL ZIJN VAN JE EXEMPLAAR. Want de oplage zal beperkt zijn én wordt berekend op basis van de reeds verkochte boeken. Gewoon doen dus! Ik ben in dit avontuur durven springen, nu is het aan jullie ;-) 

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 23.

Tijd voor de drukproeven! Daar nemen we even onze tijd voor! Van voor naar achter, van achter naar voren, ondersteboven en achterstevoren :-D. En als wij onze GO! geven, beginnen de persen zowaar op volle toeren te draaien.

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 24.

Nu ons boek de komende 8 weken bij de drukkerij en de boekbinderij ligt zou je denken dat wij hier op ons gemakje achterover leunen...... Niets is minder waar. Feitelijk, is het hier alle hens aan dek en drukker dan ooit!! We contacteren winkels, boekhandels, bibliotheken, scholen, organisaties, journalisten, professionelen, media... We leggen contacten, netwerken, geven interviews, organiseren onze persvoorstelling (23 april), onze tournée nadien en het verzendings- & ophaalweekend. En de administratie stapelt zich ondertussen natuurlijk ook op... Wie dacht dat een prentenboek enkel tekeningen maken is zat er goed naast ;-))). (Haha! Ikke dus! :-))) Maar soit, we genieten met volle teugen van het steeds groter wordende project. The sky is the limit, en nog ver daarbuiten. Voorbij de maan, tot aan de sterretjes gaan we!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 25.

Fluister het verder tot aan de maan en terug! Op donderdag 23 april stellen we ons boek officieel voor aan pers, professionelen en publiek. Wil jij er bij zijn? Reserveer dan je plaatsje via https://bornem.bibliotheek.be/boekvoorstelling-altijd-en-overal. De inkom is gratis maar je dient je aanwezigheid wel te bevestigen.

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 26.

Wanneer je volop bezig bent met promotie maken, administratie op punt stellen en verkoop stimuleren, en wanneer dingen niet lopen hoe je gehoopt had of slecht nieuws jouw kant op komt, dan ben je enkel nog bezig met werken, streven en proberen. Een mens zou bijna vergeten zijn successen te vieren! En dat doen we vandaag:  we klinken dat er nu al 400 exemplaren verkocht zijn en op het feit dat de boekvoorstelling op 23 april al voor meer dan de helft volzet is. En dat hebben we allemaal aan jullie te danken!  DANKJEWEL !

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 27.

UPDATE: Ons prentenboek is momenteel in druk. Het is op dit moment nog niet duidelijk of de afgesproken levertermijn en verzendingen vertraging zullen oplopen. Mag ik u dan ook vragen om deze pagina of website in de gaten te houden. Wij zullen iedereen via deze weg op de hoogte houden. Het is niet mogelijk om iedereen individueel te antwoorden via mail of telefoon.JE KAN WEL NOG STEEDS ONLINE EEN BOEK BESTELLEN ! Zolang de voorraad strekt… En dat mogen jullie dus ook massaal doen ;-) En delen is lief !

 

 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 28.
EN PLOTS WAREN ZE DAAR! Wat voor mij een verboden rit was midden in Corona lockdown, was voor de drukkerij een toegelaten levering :-) :-) :-)  Op dit moment kan ik echter nog niet zeggen wanneer ze allemaal gesigneerd en verstuurd zullen geraken. Volg aub deze pagina voor verdere berichtgeving hieromtrent. In ieder geval wil ik nog even een oproep doen aan al wie zijn bestelling nog niet betaalde… Niet betaalde boeken zullen uiteraard niet gesigneerd en niet verstuurd worden, dat spreekt voor zich. Betaalgegevens vind je op de website.

Wie koos voor “ophalen” mag kiezen, ofwel alsnog laten versturen (6,7 euro), ofwel afhalen op een latere datum. Stuur gerust je keuze door via het bestelformuliertje op de website.

En dan ga ik nu eerst een koffietje zetten en…. EEN BOEKJE LEZEN!

 

ALTIJD EN OVERALAflevering 29.

Gisteren besliste de Veiligheidsraad om de strenge Corona-maatregelen in België te verlengen. Daarom is er geen enkele reden meer om nog langer te wachten met de beslissing om de boekvoorstelling definitief af te lassen. Veiligheid en gezondheid zijn nu het enige wat telt. Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar!


 

ALTIJD EN OVERAL. Aflevering 30.
In plaats van een luid enthousiasme is het een stil en zacht koesteren geworden...  Heel anders dan gedacht, maar anders kan ook mooi zijn natuurlijk.  Ondanks alles laten we hier toch een flesje cava fluisteren, omringd door een dierbare.

En net in deze bizarre periode
voel ik eens te meer de boodschap van mijn boek.
Ook al ben je ver weg, ik kan je voelen...
Soms zelfs heel dichtbij... 
Als dat niet bijzonder is…

Sterre is klaar om al jullie harten te veroveren. Wie van jullie wil haar verwelkomen, uitwuiven en weer zachtjes verder blazen zodat haar mooie boodschap verder gaat?


 

prentenboek-atelier.jpg

Prentenboek
'VLINDERKIND'

En dan had ik zoooo hard gewerkt aan Altijd en overal... én opgelucht dat ik het eindelijk kon vasthouden.... toen begon mijn creatieve brein dus meteen te borrelen aan een tweede boek.... En dat werd VLINDERKIND!

Ook hier kan je een making of verhaal volgen...

VLINDERKIND. Aflevering 1.
Vakantie in augustus 2020. Opgesloten in mijn kot. Verborgen voor de hitte. Verstopt voor Corona. Geen uitstapjes. Geen vrienden. Bubbelen met z'n twee. Te warm voor de tuin. Te heet voor de kuis. Smelten in mijn buro. De wandelchallenge voorbij.
Dus..... Heb ik dan maar een nieuw prentenboek geschreven!
Getiteld "VLINDERKIND".....😍
Wordt vervolgd!

VLINDERKIND. Aflevering 2.

Wat een leuke facebookherinnering!! Exact 1 jaar geleden werden de allereerste exemplaren van mijn prentenboek ALTIJD EN OVERAL verkocht..... En nu één jaar later zit ik al te tekenen aan een tweede boek: VLINDERKIND! Hoe cool is dat. 
Een eigen prentenboek maken was mijn kinderdroom. En die droom kon ik begin dit jaar al waarmaken! Toen ik ALTIJD EN OVERAL, tekende dacht ik dan ook dat het een "once in a lifetime" gebeuren zou worden..... Maar helaas, of liever gelukkig, werd ik besmet door het boekenvirus en ben ik nu al volop bezig met mijn tweede boek. Want als het kriebelt.....

Kriebelt jullie neus al van nieuwsgierigheid?

VLINDERKIND. Aflevering 3.

Ik heb hier eens ferm in mijn wang geknepen. Want ik kon het niet echt geloven toen ik na mijn eerste berichtjes zowaar al enkele bestellingen mocht ontvangen voor dit nieuwe prentenboek in wording. Ongelooflijk geweldig fantastisch!!!
Jullie zijn echt de max, beste fans 😘😘😘.
(Voor zij die willen dat ik ook nog eens in die ándere wang knijp.... Je vindt alle info op hiernaast 😊)

VLINDERKIND. Aflevering 4.

In dit prentenboek wordt Ella een vlinderkind. Maar dat gaat niet zomaar. Want hoe krijg je bevoorbeeld mooie en sterke vleugels? Ella weet het niet. Maar dankzij haar vriend Tobias leert ze hoe het gaat.... #VLINDERKIND is een fantasieverhaal dat boordevol liefde zit. Het geeft kinderen, én volwassenen, de kans om, naast de harde realiteit van dood zijn, toch te fantaseren over een leven na de dood. Want tenslotte is die voorbij fladderende vlinder hier niet zo maar gepasseerd, of toch? 

VLINDERKIND. Aflevering 5.

Door het lezen van heel wat getuigenissen en blogs kwam ik erachter dat er nood was aan boeken over het verlies van oudere kinderen. Niet enkel babytjes. Daarom gaat mijn tweede prentenboek, VLINDERKIND over een klein meisje en een iets oudere jongen. Ik ben er van overtuigd dat de kinderen in #VLINDERKIND eender welke leeftijd kunnen hebben! Hopelijk kom ik zo tegemoet aan de wensen van enkele mensen die me hierover contacteerden….
Het boek zal eind dit jaar verschijnen maar wordt nu reeds verkocht in voorverkoop. Dit om het financieel haalbaar te maken.
Vanaf nu zal ik elke vrijdag om 10u een stukje van het making-of verhaal vertellen. Van prille schets tot afgewerkt boek. Zo volg jij mee wat er allemaal komt kijken bij het creëren van een prentenboek...

Lees jij mee?

VLINDERKIND. Aflevering 6.

Met een storyboard ga je op zoek naar het beeldverhaal binnen, buiten én naast het geschreven verhaal. Want hoewel de tekeningen de tekst volgen en omgekeerd tonen ze - zonder de tekst - ook hun eigen verhaal. Zodat je het boek zelfs kan lezen, zonder het te lezen! 

En hier gaan we dan! Kleine schetsen om het verhaal te verkennen. In de volgende aflevering zal ik hier nog meer uitleg over geven. En wie mij al een beetje kent weet hoe ik dat aanpak. Met mijn enige echte succesduo: Boek & Bic! 

VLINDERKIND. Aflevering 7.

Eens het voorlopige storyboard in elkaar zit, is het tijd voor de kleurtjes! Misschien wel het leukste stukje ;-). Elk personage krijgt zijn kleurenpalet en op basis daarvan worden de achtergronden ingekleurd, passend bij de personages.

Kleurtjes kiezen…. Het lijkt gemakkelijk maar dat is het alles behalve. Je wil sterke kleuren, kleuren die spréken, maar het mag natuurlijk ook geen kakafonie worden!

Eigenlijk is de basisregel: hoe minder kleuren hoe beter. Dat leg ik ook steeds aan mijn klanten uit. Hoe minder kleuren je gebruikt, hoe sterker je beeld wordt. Met kleuren bedoel ik natuurlijk blauw, oranje, groen. Alle tinten van blauw kunnen uiteraard naast alle tinten van groen komen, en oranje kan bv de contrastkleur zijn. De complementaire kleur zoals dat dan heet.

Dit boek is een héle moeilijke kwa kleuren. Want ik wil Ella in zachtroze-oranje tinten omhullen en Tobias mag wat stoerder in blauw-turkoois. Maar hoe breng je deze twee in harmonie?

Benieuwd naar het vervolg? Elke vrijdag om 10u verschijnt er op Facebook een aflevering van het complete making-of verhaal. Hoe een boek tot stand komt in xxx aantal afleveringen....

VLINDERKIND. Aflevering 8.

Net zoals mijn eerste boek ALTIJD EN OVERAL wordt ook dit prentenboek te koop aangeboden in voorverkoop. Dit om voldoende budget bij elkaar te verzamelen om dit project te kunnen financieren. Want ja, helaas, boeken maken is héél duur en er komt ook gigantisch veel bij kijken. Het is een fulltime opdracht, een heel jaar lang!

Bovendien kan ik op basis van de voorverkoop de uiteindelijke oplage bepalen. Om te voorkomen dat ik achteraf met te veel stock blijf zitten. Want dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Wil jij je exemplaar alvast reserveren? Vul dan het bestelformuliertje hiernaast even in.

Alvast heel erg bedankt! 😘 Dankzij jou krijgt dit boek sterke vleugels!

VLINDERKIND. Aflevering 9.

Voila, hier zijn we weer voor een update omtrent mijn prentenboek VLINDERKIND. Ik weet het, normaal komt deze aflevering steeds op vrijdag om 10u online maar dat is deze keer niet gelukt.

Ik hoop dat deze "making of" foto het wachten waard was......

En waar kan je nu beter vlinders tekenen dan op een heerlijk zomers terras?! Letterlijk tussen de vlinders én wetende dat er sinds kort ook egeltjes in de tuin wonen. Ik geniet er met volle teugen van. Hier kan ik elke dag wel zitten.... Moet ik dan toch dat tuinkantoor overwegen?

VLINDERKIND. Aflevering 10.

Ondertussen ben ik volop bezig met het maken van de aquareltekeningen voor dit tweede prentenboek. Als je weet dat ik (voor dit deel van de complete opdracht) aan 1 tekening al zo'n twee tot drie dagen werk heb dan besef je dat dit een hele klus is. De grootste moeilijkheid in dit stadium is om alle tekeningen bij elkaar te laten passen als één geheel. En ik moet zeggen, mijn lieve vlinderkinderen maken het me hierin niet gemakkelijk... En dan heb je nog de techniek van aquarel waarin ik mij geen enkel foutje kan permitteren want dan moet de hele tekening opnieuw... en soms zelfs meerdere.... Dus soms best wel stressy hoor!

Nog even dit, wens je een exemplaar van Vlinderkind te bestellen, dan graag hier bestellen. De website www.ligatura-tekeningenmeteenhartje.be gaat namelijk zeer binnenkort definitief verdwijnen.