top of page
  • Foto van schrijverE

Wat is trauma


Laatst werd ik uitgejouwd op Instagram toen ik over trauma vertelde. De vrouw in kwestie postte "och gij, trauma, ge weet nie wa ge zegt. Trauma is als ge een auto ongeluk krijgt en uw been kwijt zijt. Dat is trauma!!*" Met nog een reeks passende emoijs erachteraan...


Trauma is meer dan een been verliezen. Trauma is elke reactie van ons zenuwstelsel op een bepaalde gebeurtenis. En dan gaat het niet zo zeer om de gebeurtenis op zich, maar over de manier waarop je autonome zenuwstelsel erdoor ontregeld wordt. Trauma in de vroege kinderjaren kan daardoor blijvende gevolgen hebben doorheen je hele verdere leven. We spreken dan heus niet alleen over misbruik of kindermishandeling. Ook voortdurende afkeuring of afwijzing, zich ongewenst voelen,... kunnen het zenuwstelsel ook al in die mate ontregelen dat er op latere leeftijd gevolgen van optreden. Dat kan gaan over minderwaardigheidscomplex, paniekaanvallen, eetstoornissen, burn-out, ... tot en met chronische ziekten.


Wie met hartcoherentie start kan te maken krijgen met trauma uit het verleden. Dat is niet abnormaal omdat wij ons autonome zenuwstelsel gaan trainen. En dan kan er wel een en ander naar boven komen. Uiteraard verwijs ik je graag door naar een gespecialiseerd traumatherapeut wanneer dit nodig is. Coaches gaan hand in hand om jou de beste zorg te geven.







19 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page